Află cum te poți proteja de cele nedorite

SCROLL DOWN

CE ESTE AGRESIUNEA SEXUALĂ

Este agresiune sexuală atunci când un copil este constrâns să participe într-un act de natură sexuală. Agresiunea sexuală se poate întampla și în viața reală, și în mediul online.

Este agresiune sexuală atunci când:

  • este atins într-un mod care ii produce neplăcere
  • este umilit, hărțuit, manipulat sau amenințat să facă diferite lucruri cu părțile intime ale corpului
  • este obligat să întreţină relaţii sexuale
  • este obligat să privească imagini sau filme cu tentă sexuală

Regulile de prevenire se aplică şi atunci când vorbim despre persoane pe care le cunoşti. Chiar dacă le placi şi au autoritate asupra ta, nu au dreptul să te atingă în zonele intime.

“Bună, mă numesc Iulia și sunt elevă în clasa a IX-a. În urmă cu o săptamână am fost agresată sexual în curtea școlii. Totul s-a întamplat în timpul recreației, de față cu întreaga clasă. Doi colegi m-au imobilizat, în timp ce alții mi-au ridicat fusta și m-au atins în zonele intime. Le-am spus părinților mei și dirigintei și apoi am fost chemată în biroul directorului, unde am fost acuzată. Mi s-a spus că este vina mea, pentru că am purtat fustă și i-am provocat. Am fost cu mama imediat la medic, care m-a diagnosticat cu depresie. Urmez tratament și ședințe de consiliere, dar nu sunt împăcată cu ceea ce s-a întamplat. Nu consider că sunt responsabilă pentru asta!”

Asculta povestea Iuliei

(caz consiliat de psihologii Asociației Telefonul Copilului, la linia dedicata 116111, editat pentru păstrarea confidențialității)

SCROLL DOWN

CUM POȚI PREVENI AGRESIUNEA SEXUALĂ

Un copil nu este niciodată vinovat pentru abuzul la care este supus, însă există câteva modalități în care pot fi prevenite astfel de situații:

  • învață faptul ca propriul corp îți aparține și nimeni nu are dreptul să îl atingă fără acordul tău;
  • atunci când un adult îți cere să manifești anumite comportamente cu caracter sexual (săruturi, mângâieri, atingeri), spune "NU!" și anunță o persoană adultă de încredere;
  • nu vorbi cu persoanele necunoscute și nu le urma dacă îți cer acest lucru;
  • învață diferența dintre un secret bun (surpriză) și unul rău (ceva ce ținem pentru noi, dar știm că este greșit și ne face să ne simțim inconfortabil);

Regulile de prevenire se aplică şi atunci când vorbim despre persoane pe care le cunoşti. Chiar dacă le placi şi au autoritate asupra ta, nu au dreptul să te atingă în zonele intime.

“Bună ziua, mă numesc Larisa și am 15 ani. În urmă cu doi ani am avut o relație cu un verișor, care este major. Relația nu a durat mult, însă a lasat urme adânci în sufletul meu. Mi-a cerut să întrețin relații sexuale cu el, amenințându-mă că altfel totul se va termina. Am acceptat să fac asta, iar după scurt timp a pus punct relației. Eu rămăsesem însărcinată. Am decis să întrerup sarcina pentru că nu eram pregatită să devin mamă. Nu știu dacă ceea ce a facut el se numește abuz sexual sau dacă este prea tarziu să cer ajutorul acum. Am uitat să vă spun că și acum merg la ședințe de consiliere psihologică. Eu locuiesc la țară, iar în urmă cu două săptămâni ne-am întâlnit întămplător, ocazie în care m-a agresat fizic. Poate sună ciudat și greșit, însă eu înca am sentimente pentru acest băiat și nu știu cum să procedez.”

Asculta povestea Larisei

(caz consiliat de psihologii Asociației Telefonul Copilului, la linia dedicata 116111, editat pentru păstrarea confidențialității)

SCROLL DOWN

CE TREBUIE SA FACI

  • Stabileşte limite - nimeni nu trebuie să atingă părțile tale intime și nimeni nu are dreptul să îţi ceară să îi atingi părţile intime
  • Nu permite unei alte persoane adulte să îţi facă poze în ipostaze indecente. De asemenea, nu îi trimite astfel de materiale, chiar dacă este o persoană pe care o cunoşti.
  • Învaţă să spui NU! Unii copii se simt incomod cu faptul că le spun oamenilor „nu”. E în regulă să îi ceri unui adult să plece, dacă se întâmplă ceva care simţi că este greşit. Dacă îţi este teamă de reacţia agresorului, atunci poţi inventa un motiv plauzibil.
 
SCROLL DOWN

CE NU TREBUIE
SĂ FACI

  • Un prădător sexual ţi-ar putea cere să păstrezi secretul referitor la abuz, însă doar pentru a se proteja pe sine. El face acest lucru într-un mod prietenos, cum ar fi: „Îmi place să mă joc cu tine, dar dacă spui altcuiva ce am jucat, nu mă vor lăsa să vin din nou”, sau poate fi o amenințare: „Acesta este secretul nostru. Dacă spui cuiva, îi voi spune că a fost ideea ta și vei avea mari necazuri! ” Nu ţine secret ceea ţi s-a întâmplat. Discută cu o persoană de încredere, sună la 116 111, scrie pe platforma online www.116111.ro sau în aplicația Happygraff!
  • Dacă se întâmplă să te confrunţi cu o astfel de situaţie, nu trebuie să îţi fie ruşine, nu este vina ta, chiar dacă pe moment nu ai ştiut cum să reacţionezi.
  • În mediul online, evită să discuţi cu persoane pe care nu le cunoşti, cu atât mai puţin să le oferi informaţii private despre tine. De asemenea, nu trimite imagini în ipostaze indecente sau mesaje (sexting) şi nu accepta propunerea să vă întâlniţi.

“Bună, mă numesc Ionela și am 13 ani. Locuiesc la țară, dar am acces la internet. În ultima perioadă am vorbit cu un băiat în online…mi-a spus că îl cheamă Ionuț și este de vârstă cu mine…în timp am aflat că este major. Problema este că mă hărțuiește constant atât pe rețelele de socializare, cât și la telefon. Mi-a trimis și mesaje indecente, mi-a făcut diverse propuneri, iar când am refuzat, mi-a vorbit urât și m-a amenințat că va veni la școala la care învăț. Când le-am spus părinților ce mi se întâmplă, m-au acuzat că dau numărul de telefon unor persoane necunoscute și că ar trebui să mă descurc singură. Știu că am greșit, dar acum am nevoie de ajutor…cum ar trebui să procedez?”

Asculta povestea Ionelei

(caz consiliat de psihologii Asociației Telefonul Copilului, la linia dedicata 116111, editat pentru păstrarea confidențialității)

SCROLL DOWN

CE NU TREBUIE SA FACI

Pe lângă abuzul sexual există şi hărţuirea sexuală în spaţiul public. Iată ce poţi face în astfel de situaţii:

  • Ignoră hărțuitorul și îndepărtează-te fizic. Asigură-te că agresorul nu te urmărește, nu încearcă să se apropie de tine după ce ai ieșit din raza lui de acțiune. Adeseori, oamenii sunt tentați să răspundă agresorului, dar acest lucru poate duce la escaladarea situației și nu este ceea ce îți dorești cu adevărat.
  • Caută un loc public, cu mulți oameni și de preferință, cu persoane pe care le cunoști. Folosește limbajul expresiv al corpului. Păstrează-ți un aspect impunător – cu spatele drept, privirea înainte. Respiră adânc și mărește pasul.
  • Spune cuiva. Ține minte că nu ești vinovat/ă pentru ceea se întâmplă, iar modul în care te îmbraci nu justifică acest comportament nepotrivit la adresa ta.
 
SCROLL DOWN

NU EȘTI SINGUR/Ă


AGRESIUNEA SEXUALĂ NU ESTE ALEGEREA TA ȘI NICIODATĂ NU SE ÎNTÂMPLĂ DIN VINA TA

Victimele agresiunii sexuale au sentimente de vinovăție, neputință, rușine, dar și frică față de modul în care vor reacționa cei apropiați dacă vor afla, dar și pentru că pot primi amenințări sau pot fi șantajate de agresori. Toate acestea le împiedică să vorbească despre ceea ce li s-a întâmplat.


A VORBI CU CINEVA ESTE PRIMUL PAS ÎN A PUNE CAPĂT AGRESIUNII

La primul semn că se întâmplă sau urmează să se întâmple ceva nedorit, ție sau cuiva din jurul tău: Vorbește cu o persoană de încredere! Alege să vorbești cu un adult cu care te simți în siguranță: parinte, rudă, profesor sau alt adult de încredere.

Sună la 116111! Psihologii Asociației Telefonul Copilului sunt gata oricand să vina în sprijinul tau, de luni până vineri, între orele 08.00: 20.00. Apelul este gratuit, oferit de Telekom Romania Communications din rețelele Telekom, Vodafone și Orange.

Scrie la vorbestecunoi@telefonulcopilului.ro sau pe http://www.116111.ro (disponibil 24/7).

Instalează-ți aplicaţia HappyGraff, disponibilă pe dispozitive android și beneficiezi de consiliere gratuit, direct de pe mobil. Denunță abuzurile la 112!

SCROLL DOWN

LEGEA
TE PROTEJEAZĂ

Este bine să fii informat/ă și să îți cunoști drepturile! Trebuie să ştii faptul că în România există legislaţie care te protejează împotriva agresiunii sexuale:

  • Codul Penal include agresiunea sexuală asupra minorilor în rândul infracțiunilor contra libertății și integrității sexuale și pedepsește agresiunea sexuala cu închisoarea.
  • Legea 272/2004, privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, republicata
  • Aşadar, agresorul poate fi pedepsit pentru faptele sale, iar tu poţi beneficia de sprijin psihologic.

“Buna ziuă, numele meu este Maria și am 14 ani. Nu vreau să ofer multe detalii despre mine, pentru că îmi este rușine de ceea ce urmează să vă povestesc. Tatal meu a fost întotdeauna agresiv verbal și fizic cu mine, iar în ultima perioada a început să mă agreseze sexual. Mă sperie ce face, îmi spune că vrea să îmi atingă zona intima, că doar el m-a facut, deci corpul meu îi aparține. Face aluzii cu privire la organele mele sexuale și îmi este teamă că situația s-ar putea agrava. Ce măsuri se pot lua împotriva lui? Despre mama mea nu știu ce să spun, ea nu intervine niciodată, imi spune că astea sunt prostii, probabil nu mă crede. Ea este victima violenței tatălui meu și i-am cerut în repetate rânduri să divorțeze, însă nu a facut nimic în acest sens.”

Asculta povestea Mariei

(caz consiliat de psihologii Asociației Telefonul Copilului, la linia dedicata 116111, editat pentru păstrarea confidențialității)